Rubens & Brueghel de Oude

In het Mauritshuis in Den Haag zijn werken te vinden van de 17e eeuwse Vlaamse schilders Peter Paul Rubens en Jan Brueghel de Oude. Zeer gedreven en vakbekwaam, stonden ze aan het hoofd van hun productieve werkplaatsen.

Weinigen weten echter dat behalve de hechte vriendschap, er ook sprake was van een vruchtbare samenwerking. Ieder gespecialiseerd in een afzonderlijk gebied, bundelden zij hun creatieve krachten en maakten zij fenomenale schilderijen.

Het beste van beiden
Om samen een schilderij te maken was een taakverdeling noodzakelijk. Rubens schilderde de imposante, levensechte figuren. Brueghel nam de landschappen, flora en fauna voor zijn rekening. Natuurlijk was er ook spake van een gezonde wedijver. De kunstenaars wilden immers elkaar, maar ook zichzelf overtreffen.

Hoe werd er samengewerkt? Wie nam het initiatief? Hoe was de logistiek? Werden de schilderijen heen en weer gebracht tussen de ateliers? Ze lagen in Antwerpen immers op loopafstand van elkaar. Of kwam de een naar het atelier van de ander, om daar verder te werken?